Blood Bowl - Véresen komolytalan amcsi foci

A Blood Bowl a brit Games Workshop "mostohagyermeke", aminek az első, táblás kiadását 1986-ban dobták piacra. A cég sok egyéb mellett, ezt a lehetőségek tárházát kínáló franchiset is félrelökte és a Specialist Games részlegéhez csapta, ahová lényegében a GW halálra ítélt projektjei kerülnek. DE! A BB simán vette az akadályt és a jó öreg amerikai foci paródia népszerűbb, mint valaha.

Blood Bowl shot.jpg

Mint említettem a BB az amerikai foci és a rugby paródiája és európai középkorra hajazó fantasy környezetben játszódó meccseket szimulálhatunk vele. Szabálymechanizmusa a sakk és póker keverékeként írható le. Sakk azért, mert a játék legfontosabb eleme a jó pozicionálás és a terület ellenőrzés, míg a póker azért, mert a játékban nagy szerepet kap Fortuna is. A játékosok a Warhammer Fantasy Battles hátteréül szolgáló Old World gyermekei, ahol messze a legnépszerűbb időtöltésnek számít ez a sport. Nem kevesebb, mint 23 eltérő karakterisztikájú, választható faj van a legújabb szabályrendszerben.


Blood-Bowl-wallpaper.jpg

- Így öli meg a játszhatóságot a rajongói fanatizmus. :D -

A fajok között megtalálhatóak mindenféle klasszikusnak mondható népek, mint az orkok, elfek, oszladozó hullák, félszerzetek(hobbitok), patkány-, gyík- és farkasemberek, ogrék, mutánsok, stb., stb.. A csapatok kontinenseket áthidaló ligákba szerveződnek és óriási több tízezer férőhelyes stadionokban, "kamerák"(Itt mindenféle mágikus lencsék, meg telepaták segítségével jut el az előfizetőkhöz, köztük az utolsó földtúróhoz is a műsor.) százainak kereszttüzében rohamozzák meg az ellenfél end zone-ját és a legkiválóbbak egész a Blood Bowl elnyeréséig juthatnak, ezzel örökre beírva magukat Old World történelmébe és nem utolsó sorban a Spike! magazin címlapjára.

actionshotsinstadium1.jpg- Aki megmondja, hogy ki áll nyerésre, az nem kap egy nagy tockost. -


Mint azt korábban már (kb. ötvenszer) elmondtam a játék az amerikai foci és elsősorban a National Football League paródiája. A játék hátterét, közte a Blood Bowl(a Super Bowl helyi megfelelője) történetét bemutató írások tele vannak utalásokkal az említett ligára. Híres csapatok, mint a Darkside Cowboys, Bad Bay Hackers, Dwarf Giants, Orcland Raiders nevei is valószínűleg ismerősen csengenek az amerikai foci rajongók számára. A játékosok az edző(ezentúl így hivatkozok rájuk) szerepét töltik be és az első számú feladatuk, játékosaik megfontolt irányításával, minél többször eljuttatni a labdát az ellenfél end zone-jába, ami ugyebár touchdownt eredményez. A játékmenetről szóló szűkszavú összefoglalót a cikk záró részében találjátok meg, mert a száraz résszel nem untatnám a romantikusabb olvasókat.

- A sérült játékosok ellátását,

mindig bízzuk profi szakemberekre. -

img453b6836ecd4d.jpgA BB egyik legnagyobb erőssége a hosszabb tornák levezetésére vonatkozó opcionális szabályok tárháza. A játékosok fejlődnek, specializálódnak, öregszenek, lesérülnek. A csapatok szurkolótábort gyűjtenek és akár csak az életben itt is áldozni kell az edző brigádra, a cheerleaderekre, a sérült és elhunyt játékosok pótlására. A játék PC-s verziójában szponzorral is szerződhetünk és még a doppinggal is megpróbálkozhatunk. Az alapjáték egyébként is tartalmaz számos nem egészen keresztényi elemet. A fantasy körítés nem marad kihasználatlanul, így a meccseinken bármikor előfordulhat, hogy valaki tiltott varázsitalokkal, fegyverekkel(láncfűrész; úthenger; óriási, láncon lógó, szegekkel kivert vasgolyó, stb.) , a páholyokban várokozó tűzlabdákat dobáló mágusokkal, esetleg egy sport rajongó káosz istenség áldásával érkezik az összecsapás helyszínére. A bírók ugyan időről időre megpróbálnak rendet tartani, de pár csengő arannyal a zsebükben, mindjárt engedékenyebbé válnak. Ellenkező esetben a szurkolók ökleivel nézhetnek farkas szemet a szünetben. A szurkolók itt aktívan részt vesznek a játékban. Például minden kirúgásnál van rá esély, hogy a dühös rajongók elözönlik a pályát és válogatás nélkül csépelik a bírót és a játékosokat. Jobb napokon csak egy-egy teli söröskorsót, vagy kovács üllőt hajítanak a játékosok közé. A fent, nagyon szűk keretek közé kényszerített felsorolás elemei mind meg vannak jelenítve játéktechnikailag, nem csak felesleges szócséplésbe bonyolódtam a bekezdéssel. Ha a rengeteg szabályváltozatot egy cikkbe szeretném sűríteni, azt inkább regény formájában tenném közzé, így most jobb, ha nem folytatom. (Talán több cikkre lebontva közlöm majd le őket, a teljesség igénye nélkül.)

thumb.php.png- A súlyos neurózissal küzdők körében is népszerű a játék. -

Európa szinte minden országában, az USA-ban, Ausztráliában versenyek százait rendezik meg évente a játék rajongói, immár több mint 25 éve. Itthon is mindig folyik valamilyen, elsősorban Budapesten, de jelenleg tudok egyről Székesfehérváron is és számos vidéki városban vannak még elszórva játékosok. Szintén vidéki rajongó lévén én a Defender Down ligákban veszek részt néha, ahol a PC-s verzió (Az utolsó előtti verziót, már 1500-2000Ft-ért be lehet szerezni és ezzel is lehet játszani az új verziót használókkal. Aztán később eldöntheti az ember, hogy frissít-e 3000Ft-ért)segítségével mérkőzünk meg egymással, amiről majd később írok rövid ismertetőt.

Blood-Bowl - screen 2.jpg

- Az erőszak csúnya, rossz és elítélendő! MEGÉRTETTED??-

 

Ez az ismertető egyáltalán nem mondható teljesnek és nem is ez a célja. Aki idáig eljutott, abban már talán megfogalmazódott egy kis érdeklődés ez iránt a zseniális játék iránt. Azt hiszem teljesen nyilvánvaló, hogy én csak ajánlani tudom. :)


Linkek a kezdetekhez:

Defender Down : Itt megtaláljátok a magyar nyelvű szabálykönyvet, a fajok leírását, online tornákat és számos tapasztalt játékos társaságát.

http://fumbbl.com/ – Itt akár teljesen ingyen is ki lehet próbálni a játékot egy csúnyácska, de minden szabályt és csapatot tartalmazó klienssel. Az LFG fórumain pedig találni ellenfelet és segítséget.

Vérfoci fórum az LFG-n: http://lfg.hu/forum/index.php?showforum=164

http://bbtactics.com/ : Ez az oldal a kezdő játékosok jóbarátja. Rengeteg taktikai fortély és csapat menedzsmentre vonatkozó irányadás megtalálható itt.

A játék menete a következő:

Érmefeldobással határozzuk meg ki választ kezdő pozíciót. A rúgó játékos(más néven a védelem, vagy defense) állítja fel először a játékosait a saját térfelén, utána pedig a fogadó(támadó vagy offense). Az edzőknek kötelező 11 játékost elhelyezni a pályán, ebből minimum hármat a Line of Scrimmage-re, azaz a félpályát jelző vonalra, a többit viszont a szélső sávok kivételével, ahová maximum két játékos helyezhető, szabadon eloszthatja.

A kirúgás után kezdődik a meccs. A fogadó játékos megpróbál minél kisebb kockázatot vállalva átjutni a védelmen, miközben a labdát szorongató játékosával lavírozik az end zone felé. Touchdown után újra kirúgás van és felcserélődnek a szerepek.

DSC_0537.JPG- Az alapkészlet -

Két félidő van és egy-egy félidő 16 részből áll. Minden játékosnak 8 kör áll rendelkezésére félidőnként, hogy a terveit véghezvigye. A játékosok saját körükben mozoghatnak, megpróbálhatnak elverni egy ellenséges játékost, passzolhatnak, stb. Minden játékos egy akciót hajthat végre és bizonyos akciók kombinálására is lehetőség nyílik. Ha egy játékost megfogtunk akkor azzal cselekednünk kell, vagy átlépni a következő játékosra, mert visszatérni egy korábban használt játékoshoz már nem lehet. A mozgást leszámítva minden akció kimenetelét kockadobás dönti el és itt jön képbe a póker.

Minden játékos rendelkezik 4db alapértékkel(mozgás, erő, ügyesség, páncélzat) + skillekkel(speciális jártasságok), amik meghatározzák, hogy a játékos nagyjából milyen szerepet tölt be a csapatban. Valamelyik kifejezetten az ellenfél játékosainak feltartóztatására és péppé verésére szolgál, valaki a passzjátékra lett kiképezve és van aki a labdával való futásban jó. A játékos skilljeinek és az alapértékeinek, plusz az ellenfél zavaró tevékenységének figyelembevételével kijön egy célszám, amit ha a játékos megdob a kockával, akkor sikeresen hajtotta végre az akciót. Ha egy játékos elront egy dobást, azzal vége a csapat saját körének és a kezdeményezés joga az ellenfélhez kerül. Tehát ha az először aktivált játékosunk elrontja az akcióját, akkor a többi játékosunkra már nem kerül sor. A rontott dobásokon a csapatok mindig szűkös re-roll (átlag 2-5 újradobás) tartalékából, körönként egyet felhasználva javíthatunk. Ezért kell folyamatosan számolni az esélyeinket és a legkevesebb kockázatot igénylő akciót végrehajtó játékostól haladni a legkockázatosabb feladatra kijelölt játékos felé. Ebbéli igyekezetünkben egy óra gátol minket, ami körönként 4 percet engedélyez a játékosnak a gondolkodásra, ami nem túl tág időintervallum a játék összetettségének fényében. Ha az óra lejár, a játékos köre azonnal befejeződik, legfeljebb már megkezdett akcióját hajthatja végre. 

A játék egyik legfontosabb eszköze a block kocka, amiből 3 áll rendelkezésünkre. Ezek az egyedi 6 oldalú kockák, a nyers erőszak szimulálásában segítenek.

BlockDice.png

- A block kockán szereplő ábrák jelentése -


A meccs után kezdődik a csapat menedzselése, amikor eldöntjük, hogy szintet lépett játékosaink milyen irányba fejlődjenek tovább és milyen, az életben maradásunkat szolgáló fejlesztésekre költünk még.

 

 turnover2.jpg