Herceghalmi csata képesalbum - Basic Impetus, szinte ingyé'!

Ez a téma ősz óta várja, hogy írjak róla valamit. Utoljára akkor sikerült összehoznunk egy épkézláb terepasztalos megmozdulást. Azért azt el lehet mondani, hogy nagyon jól sikerült, még ha nem is jutottunk a csata végére. A Basic Impetus rendszerről akkor ősszel, eléggé részletes véleményt alkottam. Mivel nem sikerült időben leírni, jórészt el is felejtettem. Annyit bizton elmondhatok, hogy a Basic Impetus is, sok más hasonló Quick Start Rules rendszerrel egyetemben több kérdést vet fel, mint amennyit képes megválaszolni a játékmechanizmussal kapcsolatban. Ilyen rendszer, amit utoljára kipróbáltam az Infinity Quick Start Rules volt, ami ugyanebben a betegségben szenved. Erre a problémára mindig megoldás, ha van az embernek egy teljes értékű rendszer a keze ügyében. Az Infinity esetében ez is ingyenes, az Impetus viszont elég borsos árú.  Persze kevés agyalással és kompromisszumkész ellenfelekkel simán túl lehet lendülni ezeken a problémákon. Nosza, beszéljenek a képek helyettem...

tyúkdredd.jpg

Sajnálom, de a fent látható tyúkot mindenképpen szerettem volna bemutatni, bármennyire témaidegennek tűnik. Amíg mi a filagória alatt játszottunk ő egyszer nem nézett ránk, a közelünkbe sem jött, tehát tojt(!) az egészre. Rendkívül gyanúsan viselkedett. Nevét(persze mostantól Tyúk Dredd) és arcát nem leplezhetem le.

Még egyszer köszönet Évinek és Pallernak(Tyúk Dredd főnökei) a szíves látásért! :)


A találkozónak azon kívül, hogy jól érezzük magunkat az is célja volt, hogy  a próbajátékra viszonylag jó minőségű, de olcsó és a legkevésbé időigényes megoldásokkal rukkoljunk elő. Festeni és figurát vásárolni nem akartunk, mert ehhen az iparhoz csak nekem van elhanyagolható tapasztalatom és eszközöm. Feltett szándékom volt úgy ízelítőt adni a hobbiból, hogy az a legkevésbé legyen megerőltető(anyagilag és szellemileg) az új emberek számára.

44 - 2012_09_01-16_48.jpg


Figurák

A legkézenfekvőbb megoldásnak a papír bizonyult, amihez találtam is egy kiváló oldalt, a  Junior General-t. Ez az oldal kifejezetten oktatási célzattal jött létre és történelmi segédleteket tartalmaz. Vannak itt gyorsan játszható rendszerek nevezetes csatákra specializálva. Fórumok és történelem rajongók blogjai, gyűjteményei, információbombái. Ezen kívül rengeteg nyomtatható papírfigura és segédlet ahhoz, hogy saját magad készítsd el a figurákat.

Mivel mi a II. pun háborúk idejét és elsősorban a zámai csata egységeit szerettük volna az asztalon látni, ezért a Burca Eduard által készített seregeket választottuk, amik tényleg jól néznek ki és az összes lehetséges Impetus opció megjeleníthető velük(volt azért amihez hozzányúltam PS-el).  A sereglistákat pedig ITT találjátok meg.

487081_342120845876539_2081328215_n.jpgA felejthetetlen Scipio Africanus serege, itáliai és ibériai segédcsapatokkal.

03 - 2012_08_30-18_15.jpgA csodálatos Hannibal serege, vérszomjas gallokkal és harci elefántokkal kiegészítve.

524524_341757999246157_142337136_n.jpgAz elképesztő Massinissa numídiai serege, nagy létszámú könnyűlovassággal és rómaiak által kiképzett harcosokkal(az elefánt ebben a csatában nem játszhatott).

Untitled-1.jpgHannibál seregének másik felét Gergő hozta. Elsőre, szemmel látható különbség a színvilágban fedezhető fel. Ez egy elhanyagolható probléma, kb. olyan mint mikor valaki alapozott sereget visz a festettek ellen. Amíg nem találtam rá a Junior General-ra, addig az volt a terv, hogy mindenki abból készít sereget amiből akar a lényeg, hogy jól megkülönböztethető egységek kerüljenek az asztalra. Ez a tény ad magyarázatot a sereg bal szárnyát vezérlő Fásy Ádámra, aki mellesleg egyrészes fürdőruhás szépségverseny győztes, tehát könnyedén meg is birkózik a feladattal.  Nagyobb baj, hogy Gergő a "jó öreg" 0,87mm-es szabványt használta a talpméret egységeinél(magyarul: el balpéniszkedte), ellentétben a mi 10mm-es egységekben meghatározott szabványunkkal, tehát az ő talpai lényegesen kisebbek lettek a mieinknél. Szerencséjére a lenyűgöző Fásy Úr meglágyította a szívünket és nem cinkeltük vele(eleget).

283722_342818779140079_1092139931_n.jpgÚtmutató a figurák készítéséhez.

1. kép: hozzávalók.

2. kép: kivágtam a textúrázott lapból a 6cm x 2cm-es lapocskát, ezután kivágtam egy üres lapból is egy ekkora méretű darabot. A figurát körbevágtam.

3. kép: a második képen árválkodó kis papírcsíkot beledugtam a figura közepén végighúzódó fekete csíkon vágott lyukba, úgy hogy a fele a figura hát és előlapja között maradjon.

4. kép: Az összeragasztott figurán keletkezett fütyköst átdugom a füves alap közepébe vágott lyukon.

5. kép: A figurát és a füves alapot ráragasztom az üresen hagyott 6cm x 2cm-es lapocskára.

6. Az aljára ragasszatok érmét, vagy bármi laposat, aminek súlya van.


Tereptárgyak

 

Karton, rajzlap, pasztell kréták, ragasztó, különböző színű szórókavicsok. Kigondolnom és megcsinálni őket sem került több időbe 1,5 óránál, kávé és cigi szünetekkel együtt. Maradjunk annyiban, hogy szerintem a célnak bőven megfelelnek és nem dobtam ki őket az első játék után. Szerintem jobb, mint a sima lapra nyomtatott terepek.

07 - 2012_09_01-10_16.jpgNem ez az összes terep, de a játékban ezeket használtuk. Nem is kifejezetten a zamai viszonyokat modellezik.

 

39 - 2012_09_01-14_58.jpg

Hannibal nehézlovassága "lezúdul" az emelkedőről.

17 - 2012_09_01-10_39.jpgCsodálatos észak-afrikai tájkép, meszelt belsejű rőzse kunyhókkal, háttérben pedig maga a Fog of War! 

51 - 2012_09_01-19_08.jpg Ezen a ponton már mi sem értettük mi történik... de jó volt. :D

Öröm és bódottá


Kiválóan éreztük magunkat. A Basic Impetus gyengeségei ellenére is meggyőzött arról, hogy az Impetus egy kiváló rendszer. Tehát elérte a célját, amiért a világra jött. Ami ennél is fontosabb, hogy az újaknak is tetszett és végül is azóta van egy bandám, akik szintén érdeklődnek a hobbi iránt. Na, ez a megfizethetetlen! :) Már csak gondosabban kellene ápolni a kapcsolatot ezekkel a játékokkal. Pár fotóval szeretném még bemutatni a brigádot, bár személyiségi jogaink védelmében "elkendőztem" az arcokat.

12 - 2012_09_01-10_18.jpgAz első sor szélfogó tégla a terepasztalon. Mindenképpen a szabadban szerettünk volna játszani mondván, "Scipio sem a szuterénben nézett szembe a nyolcvan harci elefánttal!"

14 - 2012_09_01-10_37.jpgMega-City One büszke őrei készülnek az összecsapásra. A kényelmes játékban akadálynak bizonyuló oldalsó sor téglák lekerültek és a helyükbe érkezett a dekorációnak sem utolsó, hullámpala. Papírkatonákkal játszunk és "bunkit" építünk, ez ám a Vidám Vasárnap! :D

30 - 2012_09_01-14_06 copy.jpg
Így jár aki otthon hagyja a sisakját! Büntiből egész nap egy fekete kartoncsíkot kell a szeme előtt viselnie és a játék ideje alatt nem vehet levegőt.

42 - 2012_09_01-15_03 copy.jpgNyomasek Bobó, hazánk koszorús költőjének két felejthetetlen hőse: Hacsek és Sajó

(Bocsesz! :D )

nagyszemek.jpg

Kooperció:

- Ezt tedd arrébb!

-Félkézzel Eccsém!

zárókép.jpg"A legjobb dolog a "bunkiban", hogy senki nem mondhassa meg mennyi almalevet ihatunk, hejj!" - Énekelgetik Mega-City One büszke bírái, akiknek időnként nagy szüksége van az aktív pihenésre. 

FIN