Mount&Blade Warband: Napoleonic Wars DLC - Simonyi óbester ajánlásával

Sokak számára bizonyára furcsán hangzik, de röpke 200 évvel Steiner Kristóf, Müller Péter és a tehetségkutatók kora előtt, Európa fiainak kisebb gondja is nagyobb volt annál, minthogy minden áron megéljék a bennük rejlő nőt. Bonaparte, komplexusok armadájától hajtva nekivezette Franciaország nagy lángon égő népét Európa elunt, vérszívó urainak. De az urak helyett csak a nép hullott, mint a pelyva és az új urak hamarosan maguk is vérszívókká lettek. A forgatókönyvet már ismerjük, hiszen oly sokszor megismétlődött már (és még annyiszor fog) a történelem során. Azonban ha a recept ennyire közismert, akkor mi a fene olyan érdekes a hét koalíciós, vagy bármilyen más háborúban? Kérdezhetné bárki. Erre én azt felelném, pont ugyanaz, mint a tükörtojásban. A körítés.

 Mount-and-Blade-Warband-Napoleonic-Wars-banner.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Előzmények 

 

A korábbi Mount & Blade játékokról nem akarok hosszasan beszélni. Aki nem ismeri őket, feltétlenül tegyen velük próbát. A török Taleworlds Entertainment az én szememben legalábbis forradalmasította a TPS fogalmát(FPS nézet is elérhető). A játékokban lóra pattanhatunk és több száz fős csaták forgatagában vezényelhetjük csapatainkat. Mindezt nem madártávlatból szemlélve, hanem a golyók/vesszők záporában lavírozva, ostromlétrán küzdve, stb. Saját birodalmat alapíthatunk és választhatunk, hogy rettegett despota, vagy igazságos, jóakaratú uralkodóként válunk ismertté Calradia középkori Európára hajazó világán. A Warband alcímű részben a grafikai újítások mellett már házasodhatunk és a gazdasággal kapcsolatos teendőink is szélesebb spektrumúvá válnak. A With Fire and Sword-ben, Sienkiewicz híres trilógiájának (Tűzzel-vassal, Özönvíz, A kislovag) eseményeit élhetjük újra, miközben szárnyas huszáraink élén vágunk rendet Hmelnickij kozákjai között.

Mount-Blade-With-Fire-Seord-Screen-05.jpgWith Fire and Sword

A játékok, az alacsony költségvetés és a relatíve kevés tapasztalattal rendelkező csapat miatt, közel sem tökéletes állapotban jöttek világra. Szerencsére a rajongók azonnal kezelésbe vették az új részeket és számtalan nagyszabású moddal bővült a kínálat a kiadásuk óta(a Warband-et szerintem el se kezdjétek a Floris mod pack letöltése nélkül). A modder csapatok közül kiemelkedett a Flying Squirrel Entertainment nevű formáció és jelen cikk további részei az ő munkájuk dícsérete. Az FSE keze alól származik ugyanis, a Napoleonic Wars DLC.

 

A "korzikai emberevő" visszavág

 

Az NW-nél nagy pozitívumként csapódik le, hogy a fejlesztők mertek kicsiben gondolkozni. A játék kizárólag multiplayer üzemmóddal bír, illetve elérhető egy teljesen elbaltázott "custom battle" mód is, de abban valamiért nem mozdulnak az ellenfelek. :) A multiplayer üzemmódon belül többféle játékra nyílik lehetőségünk. A szokásos deathmatchen és team deathmachten kívül elérhető a siege(ostrom), commander battle(egy botokból álló egység fölött veszed át az irányítást, mint tiszt), capture the flag, duel(kihívsz valakit, aztán megtanítod csizmába tubázni) és battle(team deathmatch, de ha elpatkolsz a következő körig nincs spawn).

2lcxrag.jpgAkcióban a VPOP(javítás: NAV :) )

A napoleoni háborúk egyedi "bája", a hadiipar és a divatvilág szoros összefonódásában is keresendő. A terepviszonyokhoz igazított camouflage-ra, majd száz évet várni kell még. A korabeli hadfiak büszkén viselték a szivárvány összes színében pompázó egyenruháikat, ami a hatékony rejtőzködést legfeljebb akkor segítette, ha a gazdája Spanyolországtól, Oroszországig menetelve megmártózott minden sártócsában.  

A korabeli frakciók közül természetesen francia, rajtuk kívül pedig osztrák, orosz, angol és porosz egyenruhákban is parádézhat karakterünk. A fejlesztők igyekeztek a leghírhedtebb regimentekből összeválogatni a játékosszámára elérhető uniformisokat. Nemcsak Napoleon híres testőrségének, vagy lengyel ulánusainak bőrébe bújhatunk bele, de a Wellington féle 33-asok, vagy a 95-ös lövészekébe is(Sharpe rajongók figyelmébe ajánlom).  Nem maradhatnak el a porosz halálfejes huszárok, esetleg a jellegzetes tányérsapkájukat viselő Landwehr ezredek úgy, mint ahogy az orosz kozák, könnyű lovas egységek, de még a derék partizánok sem.

fashionnapoleon copy.jpg

 Bonaparte Fashion Show

Az osztrák oldal tervezésekor, az FSE csapata szinte már gyanúsan kegyes volt a magyar rajongókhoz. A választható echte germán egységekhez képest szinte túlnyomó többségben vannak kék nadrágot viselő felmenőink és más nációk képviselői. Választhatunk büszke, magyar gyalogost vagy gránátos testőrt is. Ami számomra legalábbis a legörvendetesebb, hogy a hírhedt 4. Hessen-Homburg huszárezred sem maradt ki. (Aki nem hallott még Simonyi József óbester legendás alakjáról, az sürgősen pótolja a hiányosságot! )

Azonban nem csak a bokorugrók életébe kóstolhatunk bele. Az igazán elvetemültek alakíthatnak zászlóst, zenészt(Dob, furulya, trombita, skót duda, sőt két szuronyroham között, akár zongorázni is lehet!), árkászt, tüzért, sőt magát a "kis káplárt", vagy Wellingtont is. Ezek a karakterek sem csak szimplán a történelemmel különleges, már-már perverz viszonyt ápolók számára kerültek a játékba.

 tűzparancs.jpg

 

 

 

 

 

 

 

"I am the god of hell fire, and I bring you
FIRE!"

A speciális karakterek környezetében maradva bónuszokat kapunk(terepasztalos kollégák számára ez magától értetődő tény). "A muzsika hangjára" gyorsabban töltjük meg a muskétákat, míg a tisztek közelsége gyorsabb mozgást szavatol. A hadvezérek figyelő tekintete általános értékeinket növeli meg. Az árkászok, vagy "sapeur-ök", nagyon sokoldalúan használható egységek. Aki ezt a szerepet vállalja, az nyilvánvalóan nem a fragek gyűjtésében fog jeleskedni. Az ő feladatuk például földsáncok emelésével, vagy homokzsákokkal megerősíteni a zászlónk környékét. Amikor erődvédelem a feladatunk és az ellenség tüzérsége bezúzza a falakat, az egymással szoros együttműködősre kényszerített(közösen osztoznak a "build point-okon", amivel a számos különböző védműért fizetünk) árkászok gyors reagálása döntőjelentőségű az ostrom kimenetelére nézve.

 gyp2-700x393.jpg

 Valakinek ezt is vállalni kell. 

A tüzérkedni vágyók használhatnak tábori ágyút, vagy tarackot is. A tábori ágyúk megfelelő helyre vontatásához szintén külön egységet kell választanunk, aki kap lovat, kétkerekű taligát, más néven mozdonyt is. Az angolok ebben az időben elterjedten használtak congreve-rakétákat, vagy ahogy a magyar mondja, röppentyűt. Nos, ezeket is kipróbálhatjuk.

 

"Üsd, vágd..."

 

A Mount&Blade játékok egyébként is egyedi ízét, csak tovább fűszerezi a kivételesen izgalmasnak mondható harcrendszer. A távolsági harc a ritmus miatt kunszt. Aki CoD-on nevelkedett, személyes sértésnek vehetné a muskéták 12 másodperces töltési idejét(a huzagolt csövűeket még ennél is tovább kell "baszkurálni"). És a horror itt nem ér véget. A korabeli puskák pontatlanságát ugyanis rendkívül hűen adja vissza a játék. Linebattle-ök(erről később) során percekig lődözzük egymást százméterről és mondhatni minden találat karácsony. Persze most túlzok egy kicsit, ugyanis a gyakorlottabb játékosok, legalábbis rövid távon elég pontosak tudnak lenni.

2013-03-16_00028.jpgA kissé megtépázott 18-asok, higgadtan várják a porosz szuronyrohamot. Én odáig merészkedtem a pofátlanságban, hogy közvetlen az ezredes mellett, hason fekve unatkozom.

A közelharc más tészta. Sőt! Fűszer. A Mount&blade játékok titkos összetevője. Elég lenne annyit elmondanom róla, hogy külön cikkekben foglalkoznak vele. Az NW-ben meg még annál is komolyabban kell venni, mert az egységek közel azonos harcértékeik miatt, elsősorban a karaktert mozgató játékoson múlik a végkifejlet.  Az időzítés és a koncentráció nagy jelentőségű fogalmak ebben a játékban. Nem mindegy mikor indítjuk a támadást és az sem, hogy mekkora ívből vágjuk bele a pengét a másik karakterbe. Ha profi játékosok kerülnek szembe egymással, annak akár percekig tartó látvány parádé lehet a vége, cselekkel, elugrásokkal, rúgásokkal tarkítva. Vannak olyan ördögfattyak, akiknek van orcája párbaj közben a hüvelyébe csúsztatni a kardot, gyors' lecsavarni egy pofont a másiknak, majd újra kardot, szablyát rántani. Szóval lehet virtuskodni ezerrel. 


"Csak az jöjjön katóóonáaának..."


A legtöbb játékot új szintre emeli az online közösségi élet és ez az NW-ben sincs másképp. Érdekes látni, hogy a közösség, mennyi saját adalékkal tarkítja ezt az egész művet. Például igyekeznek a korhoz(vagy legalábbis romantikus irodalmi alkotásokhoz) hűen viselkedni. Állandóak a párbaj kihívások. Számtalanszor előfordul, például battle játékmódban, hogy az egyik oldalból csak egyetlen játékos marad. Ilyenkor az egyetlen túlélő él a közösség által ráruházott jogával és párbajt kér. Ezt a tisztességet, az esetek jó részében meg is adják neki. Aki nem teljesíti ezt a kívánságot az joggal számíthat a közösség nemtetszésére. Sokszor azt is kifogásolják, ha valaki nem várja meg, míg a lováról leesett játékos feláll a földről, stb.

Ebben a játékban, a közösségi élet csúcsát és a fent felvázolt szerepjáték kiteljesedését jelentik a "linebattle-ök". Ez egy különleges szabályok szerint lejátszott "battle". A linebattle-ök, más játékok "clan war-jaihoz" hasonlóan, meghívásos alapon működnek. Itt nem klánokat, hanem ezredeket alkotnak a játékosok és arra is figyel a közösség, hogy a napoleoni háborúk ideje alatt létezett ezredek neveit viseljék. Az ezredek a linebattle-kön vizsgáznak fegyelemből, kitartásból. Betanult formációkkal dolgoznak, igazodva a korabeli vonalharcászat diszciplínájához. Egyes, kettes, hármas sorok, négyszögek, sortűz erről-arról. Aki elkószál, vagy nem teljesíti a parancsot azt a tisztek megbüntetik(például golyó általi halállal és következő körig csak spectator módban élvezkedhet hősünk). A formációkban külön helye van a zenésznek, zászlósnak, különböző rangú, beosztású személyeknek. A megkülönböztethetőséget, a játék nem csak a többféle elérhető uniformissal segíti, hanem a teljesen szabadon alakítható arcberendezéssel is. Két teljesen ugyanolyan karaktert nagyon nehéz találni. Még kiegészítők is a rendelkezésünkre állnak, ha nagyon ki akarunk fejeződni a karakterünkben. Fülbevaló, többféle pipa, szalmaszál, stb.

EPIC-CHARGE1.jpgEz a kép nem a Total War sorozatból származik és hiszitek vagy sem, minden egyes karaktert élő játékos irányít. Ez Mount&Blade!

A linebattle-ket ki kell próbálni. Elsőre nyilván furcsa, hogy valaki képes élvezni, hogy a karakterét csak és kizárólag parancsra mozdíthatja meg. A fegyverét nem sütheti el szabadon, nem kószálhat el a sortól és nem nézheti meg, hogy mi vár az egységére a domb mögött. Azonban, mint az már a fentiekből valószínűleg kisejlett, ez egy rétegjáték. Márpedig az a réteg, aki odáig jut a játék szeretetében, hogy csatlakozik egy regimenthez, éppen ezt a hangulatot keresi.

48700_screenshots_2013-02-09_00058.jpgÍgy néz ki egy épkézláb 18-as sor. Itt jól megfigyelhető, mennyire különböznek a karakterek. A csapattársakat sokszor arcról azonosítja be az ember.

Nyilván az is kiderült, hogy én ehhez a réteghez tartozom. Jelenleg a 18th Regiment of Foot(Royal Irish) frissen toborzott regrutája vagyok. Nem most kezdtem el játszani, de ez a regiment most új. A nevével ellentétben az ezredünket tudomásom szerint 99%-ban magyar játékosok alkotják. Hetente kb. két esemény van, ami alkalmanként egy-két órát "vesz el" az életemből. A csapat kiváló. A játék fegyelmezett és igazán eredményesnek vagyunk mondhatóak. Ha valaki csatlakozna, vegyen fel steam-en(iipepeii1) és eljuttatom a kérését a tisztekhez. Persze más, teljesen magyar regimentek is vannak, akik szintén számítanak játékosokra.

2013-03-15_00013.jpgNincs több házibuli, fiam!


Már mindjárt vége, no!

 

Ez a játék korán sem tökéletes.A grafika meg sem közelíti a mai HD orgiákat. A zenéről még nem is ejtettem szót. A készítők a legolcsóbb megoldást alkalmazva a klasszikusokat vetették be. Lisztet, Mozartot, Brahms-ot hallgathatunk, amíg térdig gázolunk a tetemekben. Vannak grafikai és iylen-olyan egyéb bugok, de javítások is jönnek-mennek, tehát ott állnak a fejlesztők a játék mögött, ami megnyugtató. Ami fontos, hogy a produkció ha nem is fotorealisztikus, de nem is csúnya. A zene kikapcsolható, bár engem kifejezetten nyugtat, ami segít a koncentrációban, ami mint már említettem afféle "létkérdés". A szerverekre odafigyelnek és az adminok kegyetlenül kitessékelik a huzamosabb ideig trollkodókat. Már drágának sem mondható. Én egy Steam akció keretében háromezer forintért jutottam a teljes(!) csomaghoz(M&B; Warband; WF&S, NW) kb. fél éve.

Javaslom, hogy tegyetek az M&B brandel egy próbát! Ha tetszik és szerintem fog, akkor a Napoleonic Wars-ot már szinte vétek lenne kihagyni. :)

 2013-03-17_00015.jpg

 

Beed bojz, beeed bojz! Vaccsú góna dú?...

Linkek:

http://www.fsegames.eu/forum/index.php?topic=3474.0 - A regimentünk fóruma.

http://www.taleworlds.com/ - A Mount&Blade hivatalos oldala

http://mountandblade.gamedroid.hu/?cat=3 - Magyar fansite

http://www.flyingsquirrelent.eu/ - Az NW DLC-t jegyző modder csapat, akik hamarosan önálló játékot mutatnak be, amerikai polgárháborús témában. A rengeteg magyar vonatkozás miatt, ez is a kedvenc korszakaim közé tartozik, ezért most oda vagyok, meg vissza.

 

 fin.jpg