Song of Drums and Shakos ismertető

Egy ideje kitapasztaltam, hogy körülbelül havonta  változik az ízlésem abban a tekintetben, hogy melyik hadtörténeti kort preferálom. Régóta kivétel ez alól a napóleoni háborúk, illetve 1848-49. Ezek valahogy minden aktualitás mellett jól megférnek. Szerencsére jól el vagyok látva irodalommal, filmekkel, sőt PC-s játékokkal is, ha végképp el szeretnék merülni, például a koalíciós háborúkban. Nem rég írtam egy hosszú ismertetőt a M&B Warband: Napoleonic Wars DLC-ről, aminek hónapok óta függője vagyok. Elsősorban ez a játék tette nyilvánvalóvá számomra, hogy egy kis csapatos akció ebben a korszakban, milyen izgalmas tud lenni. Már csak egy pörgős, skirmish/squad léptékű rendszerre volt szükségem. Szempont volt a kezdőbarát terjedelem és az egyszerűség is. A Sharp Practice itt bukott el nálam. A másik nagy név viszont minden szempontból megállta a helyét. Így lettem nyomban két másik fertőzöttel egyetemben Song of Drums and Shakos rajongó.

sds_web.jpg

Song of...

A Song of... egy játék család, aminek az első tagja, a Song of Blades and Heroes, ami egy univerzális fantasy skirmish rendszer, temérdek kiegészítővel. Rengetegen írták át mindenféle környezetre és korra ezt az alapot. A jobb ötletek hivatalos kiadást is megértek, sőt szerepjáték is készült, ami az SBH rendszerét használja. Néhány sokatmondó cím: Mutants and Death Ray Guns, Song of Arthur and Merlin, Song of Fur and Buttons, Fear and Faith, Song of the Dragon Kings, stb., stb.

A rendszerről

Az SDS valóban nincsen túlbonyolítva. A 35 oldalas füzetből, mindössze 12 oldal taglalja a játékmechanizmust. A maradék néhány oldalon a speciális képességek(3,5 oldal), 3 kidolgozott scenario(küldetés leírás, térképpel, speckó szabályokkal) , illetve sereglisták(francia, osztrák, angol, porosz, orosz), quick reference sheet, stb. kapott helyet.

A rendszer alapja az aktivációs rendszer. Minden egységet külön dobással kell akcióra bírni, ami az egység Quality attribútuma ellenében történik. Egy átlag sorkatona 4+-os Q-val bír. Választhatunk, hogy 1,2 vagy 3 kockával dobunk. 4+ ellenében az a kocka nyer, amelyikkel 4-et, vagy többet sikerült dobni. 1 siker egy akcióra jogosít fel, 3 siker három akcióra. Ha kettő vagy több kudarcot produkálunk, az ellenfél veszi át a kezdeményezést. Egy szimpla mozgás parancs egy aktivációs sikert igényel, akárcsak egy lövés, vagy egy közelharci támadás. A töltés, vagy a célzott lövés már két akcióba kerül, illetve a sprint is. Ha valaki egy körben szeretne tölteni és lőni, az már három sikert igényel. És így tovább. A tisztek saját sikereiket felhasználva adhatnak parancsot egy egész csapatnak. A sortűz egy sikert kóstál, míg egy bonyolultabb Shoot and Reload parancs(Az elsők lőnek, a mögéjük állított emberek pedig az előttük lévőnek adják a töltött fegyvert.) már két parancsba kerül. A rendszer tanulsága tehát, hogy nagyobb sikerért nagyobb kockázatot kell vállalnunk.

rendszerről.jpg

Na! Egy ilyen asztalt fogok építeni! A jelenlegi ütemben röpke 15 év és elkészül. (forrás: http://mattsgamepage.blogspot.hu/2011/09/napoleonic-skirmish-using-songs-of.html )

A harc egy kockadobást igényel mindkét fél részéről. Minden módosítót és a kockán dobott értéket összeadva, ha valamelyik fél kétszer akkorát csap mint a másik, azzal sérülést okoz, ha háromszor nagyobbat üt, akkor halálos sebet ejt. 

Természetesen van számos képesség, ami előnyt biztosít egyes akcióknál, van fedezék, rajtaütés bónusz és nyilván az sem mindegy milyen fegyverrel rohanunk az ellenre. Annak ellenére, hogy nem igényel több szabálymagolást, mint egy közepesen összetett társasjáték, nagyjából minden szituáció kiválóan kezelhető vele, pláne ha kompromisszumra kész és érett játékosok használják. Persze ez minden terepasztalos játékra(,de speciel a szexre is) igaz.  

More Drums and Shakos

A játék meggyőzött már az első átolvasás után, úgyhogy gyorsan megvásároltam a kiegészítő szabályokat is. A More Drums and Shakos kiadvány, akárcsak az alapkönyv kb. 2000 Ft-omba került. Ezért kaptam 5 új scenario-t, fegyvereket, jó pár speciális képességet, időjárásra vonatkozó szabályokat és kb. 30 sereglistát. Ezek között helyet kapott például Portugália, Spanyoloroszág, a teljes Rajnai Szövetség, Nápoly, Varsó, az Oszmán Birodalom, stb. Sőt, még az 1812-es brit-amerikai háború sereglistái is.  Szerintem bőven megérte.

klapka.jpgAz SDS-t tervezem használni 1848-49-es összecsapásokhoz is. Ezt az ötletet azonban "loptam", mégpedig a kiváló Hadijátékos blogról. (forrás: http://hadijatekos.blog.hu/2012/01/03/tesztcsatak_a_song_of_drums_and_shakos_szerint)

Ítélet

Két teljes értékű scenarion és két oktatójátékon is túl vagyok. Legalább három embert meggyőztem a rendszer létjogosultságáról, annak ellenére a szokásos papír-proxy terepet és egységeket használtam. A játék alapjait elmondom, majd minden olyan szabályt, ami igényli az illusztrációt, egy próbajáték során vázolok fel. Ez így élvezetes és gyors is. Maximálisan meg vagyok elégedve vele. Eddig nem fordult elő olyan helyzet, amiben nem sikerült megegyezni. Két óra játék után az abszolút kezdő ellenfél is kimerítően ismeri a szabályokat. Ezek alapján elmondhatom, hogy az SDS kiváló, kezdőbarát, pörgős, taktikus rendszer. Semmiképpen nem nevezném tökéletesnek, de egyszerűségéből kifolyólag nagyon könnyen alakítható saját szabályokkal. A 2008-as Origin Award nyertes játék sorsán már mit sem javít, vagy ront az én ítéletem, de egy kiváló minősítést akkor is kap tőlem. 


Hamarosan összeállítom a legutóbbi játékokról készült képgalériát és ismertetek egy népszerű scenariot!

DSCF3376-1-1.jpgEzt meg csak azért teszem ide, mert mindenki szereti a jó öreg Hessen-Homburg huszárokat.

Linkek:

http://www.ganeshagames.net/ - A kiadó oldala. Ingyen letölthető a Free Hack webzine 5 eddig megjelent száma, amelyekben mindenféle Song of... cumó található. Például scenario az SDS rendszerhez.

http://www.lulu.com/spotlight/songofblades - Én innen vettem a játékot, mert a kiadó oldalán nem lehetett bankkártyával fizetnia pdf-ért, csak Pay Pal-al.

http://drumsandshakos.blogspot.hu/ - Drums and Shakos blog. Itt nem csak az SDS-el foglalkoznak, de többek között 133 db, SDS cimkével ellátott cikk van.

http://boardgamegeek.com/boardgame/39663/song-of-drums-and-shakos - BGG profil.