A híd túl közel van - 1. rész - Song of Drums and Shakos csatajelentés

Napóleon, a sorsdöntő lipcsei vereség és az október 19-ei balul sikerült hídrobbantás* után Párizs felé vette az irányt. Bertrand marsall hadteste október 21-én érte el a Saale partján elterülő, festői Kösen városát, miközben Gyulai gróf csapatait lefoglalva, Bonaparte biztonságos visszavonulását támogatta. A köseni híd elpusztítása fontos célja volt Bertrandnak, mivel nagymértékben lelassította volna az üldözőket. A terv nem járt sikerrel. 

De kíváncsi tekinteteinket vessük most a másik köseni hídra! Michel hadnagy, könnyű gyalogosokból álló egységével erre készül éppen lecsapni, a kora hajnali köd leple alatt. A kis fahíd kevésbé jelentős célpont, azonban a gyalogos és lovas csapatok számára tökéletes átkelő, így nem is őrizetlen.

antoine-jean_gros_napoleon_on_the_battlefield_of_eylau_google_art_project.jpg

 

* : A felelős tizedes ideje korán robbantotta fel az Elster folyón átívelő hidat, aminek következtében 30.000 francia oldalon szolgáló katona esett koalíciós fogságba.

Eszközök

 

Egyelőre semmilyen figurát nem vásároltam a korhoz, mivel jelenleg is hegyekben állnak itthon a mindenféle korszakokhoz és rendszerekhez vásárolt, konvertált és festetlen darabok. A spórolás nevében inkább papírkatonák készítésébe kezdtem, ahogy az egy érett férfiemberhez illik. A Junior General-on elég jó a választék Napóleon korabeli egységekből, bár néhány módosítást így is kellett eszközölnöm a PS-el. A terepet is sebtében raktam össze egy délután alatt, mindenféle műanyag hulladékból, amihez egy korábbi munkahelyemen jutottam hozzá. Aztán használtam még mosogatószivacsot, hurkapálcát, textilt, stb., stb. A pálya elemei kifejezetten ehhez a scenariohoz készültek.

A küldetés

 

A küldetést nem a hivatalos kiadványokban találtam meg, hanem egy blogon. Találtam is benne néhány hibát, de nem olyan súlyosak, amelyeken ne lehetne gyorsan átlendülni józan paraszti ésszel. A franciák a táblaszéltől 1M(normál mozgás távolság) távolságra bárhonnan érkezhetnek. A grenzerekből 1d6 figura, a városból indulva őrjáratot alkotnak és minden körben 1M távolságot tesznek meg az úton, amíg fel nem fedezik a franciákat.

A franciák 2db sapeur-t(utász) hoznak magukkal, akik szekercéik segítségével szeretnék szétverni a hidat. Ezen kívül 7db chasseur(vadász), 1 voltiguer(marksman képességgel, amivel közeli ellenfeleket, halálos pontossággal likvidál) Funes őrnagy(NCO) és Michel hadnagy(Leader) alkotja a támadó egységet.

Az osztrák oldal 8 grenzerből(ebből egy marksman képességgel), Kocsis hadnyagyból(Ld), Spasics őrnagyból(NCO) és Nagy Testvérből áll, aki a szó szoros értelmében egy vadállat. Nagy Testvér Fear képességgel indul, ezért bárki akit megrohamoz morál tesztet kényszerül dobni és ha nem sikerül menekülni kezd. Ezen kívül általános harci képességei is jobbak, ezért lőni is püfölni is jobban tud, mint a társai. Ezt a figurát széltében, hosszában 1,5x nagyobbra készítettem, pszichikai hadviselés céljából.

Ezzel szemben a francia oldal nagy előnye, hogy a chasseur-ök, a voltiguer és Funes is Élan képességgel bírnak, amitől könnyebb őket aktiválni(+1). A kora hajnali időpont miatt az egységeink mindössze 2L távolságra látnak el.

A hidat minimum 3 körbe kerül szétverni, de ehhez nagyon szerencsésnek kell lenni. Mivel kétszer játszottam végig ezt a küldetést, bizton merem állítani, hogy jóval több időbe telik.

Első alkalommal Kösen hídjánál:

Én(Aus) vs Öcsém(Fr)

 

felrakás után copy.jpg

A tájat foltokban lepi a csípős, halovány szürke köd. A levegő alig-alig rezdül és a Saale túlpartján, az erdőben ragadt sötét éjszakában, árnyékok mozdulnak a nyálkás, puha avaron. Michel hadnagy lapulva figyeli a távolodó őrjáratot. Hatan vannak, de többen is kell lenniük a közeli épületekben. Kőböl faragott arcán nyoma se látszik a gyomrán elhatalmasodni készülő, és a torkában lüktető, tompa fájdalomnak. Az őrjárat hamarosan visszafordul a város kapujából. A mellette fél térdre ereszkedve fürkésző utászra tekint, aki mindenre elszántan markolja borotvaélesre köszörült szekercéjét. -Előre! - Suttogja Michel és a fájdalom megszűnik.  

franciák együtt a híd felé copy.jpg

Michel nem akar csapdát állítani. A fejsze csapások úgyis felverik a szunnyadó vidéket. Gyorsan a lehető legjobb pozícióba kell kerülni, hogy az utászok elvégezhessék a feladatukat.

első sapper kilőve copy.jpg

Pár pillanattal később: Michel és a kétsorba fejlődött lövészek a hídfőnél foglalják el az első állást. Az elöl haladó grenzer egy pillanatra hajnali káprázatnak véli a ködből előkúszó franciákat, de a villanó bajonettek észhez térítik. - A hídnál! - Nem marad a tüdejében levegő. Egy fa mögé vetődik és célra tart. Társai felszisszennek. Mellkasra mért pörölycsapásként éri őket a felismerés és kapkodva próbálják célra emelni a muskétákat. Megáll az idő és egy pillanatra csak az elillanó lehelet mozdul a sötét arcok előtt. Az elöl haladó utász kiugrik és a gázlóhoz rohan. Nyomában elcsattan az első muskéta, majd fülsértően ropogni kezd a többi. Nem törődik a faszilánkot hasító lövedékekkel. Teljes erejéből csap le a cölöpre újra és újra. Az őrház ajtaja kivágódik. Az első grenzer, a fa fedezékéből az utászra tartja fegyverét és az útjára engedett lövedék ledönti a lábáról az elszánt franciát. Az iszapos köveken próbál kapaszkodót keresni, mikor az oldalába fúródik a következő golyó. A házból vakmerően előugró katona végzi be a munkát. Szívet érő találat. A gyilkos lövést jegyző, vakmerő grenzert egy pillanattal később sortűz tépi szét.

Hatalmas szerencsével, az első csapásokkal 2 pontot sikerül leverni a híd 3 pontjából. Itt azért erősen kétségbe estem. Még Öcsém is megjegyezte, hogy kicsit könnyűnek tűnik ez a scenario. Ideje korán. :) A hidat -1 -es fedezékként jelöltük meg, ha az ellenkező oldalról érkezik a lövedék. A fa mögött állónak nem sikerült sebzést érő találatot dobnia, de az őrházból érkező katona lövedékére nem vonatkozik a fedezék, illetve rajtaütés bónuszt (+1) is kap, mivel teljes takarást biztosító fedezékből érkezett. A franciák teljes sortűz helyett Shoot and Reload parancsot kapnak, tehát a hátul állók, a lövés után töltött fegyvert nyomnak az elöl állók kezébe. A sortűz így fele olyan erős, de a töltött fegyver is taktikai előnyt jelent. Három muskéta is elégnek bizonyul az utász megbosszulásához.

bigbrother elüldözi a második sappert copy.jpg

Kicsit előre ugrunk az időben: A chasseurök elfoglalják a hidat és a testükkel védelmezik a második utászt, az út felől érkező golyózáportól. Az őrházban, az ajtó félfához lapulva áll a roppant termetű bunyevác, akit társai csak Nagy Testvérnek hívnak. Tehetetlenül nézi bajtársa agóniáját, akiből éppen három apró lyukon távozik az élet. A szíve ki akar szakadni, a fülében lüktet. A vérdüh vörössel festi meg előtte a látóteret. Kiront a fedezékből és őrjöngve rohan a második szekercésre. A habzó szájjal robogó emberszörnyeteg látványától, a franciának elpárolog a maradék bátorsága. Az erdő felé fordul és társairól megfeledkezve menekül. A meglepett chasseurök lövései sorra vétik el a megvadult katonát. Végül Funes őrmester nem törődve az őt kis híján felborító, halálra vált utásszal, fejlövéssel teríti le az óriást.  

A második utász, 3 kudarcot dob a morálteszten, mikor Nagy Testvér megrohamozza. A modellt le kell venni a tábláról, vagyis elmenekül. Úgy éreztem, innen enyém a meccs. Szintén korai volt az öröm. Kocsis a házban ragadt. Az embereim továbbra is küszködnek az aktivációval, mivel egyik tiszt sincs a közelben. A hadnagyot azért aktiváltam ilyen nehezen, mert mindig volt értékesebbnek tűnő akció, amit nyilván elvétettem. Ezek a döntések adják a rendszer sava-borsát.

nco veri a hidat copy.jpg

Az őrjárathoz a város felől érkező Spasics őrmester csatlakozik és azonnal átveszi az irányítást. A grenzerek összeszedik magukat és egyikük önfeláldozó társai elestét látván szintén vérszemet kap. Szuronnyal ront a túlpartra igyekvőknek. A franciáknak sietniük kell, különben további katonák érkezhetnek a városból. Funes felismerve pillanatnyi hátrányukat, megragadja az elsőnek elhullott utász szekercéjét és legjobb tudomása szerint bontja tovább a hidat. Sorra próbálja a megkezdett cölöpöket, miközben a hídon tartózkodó társai, a hadnaggyal egyetemben, élőpajzsként védelmezik. A szerkezet nem enged. A szemben állók felváltva töltenek és tüzelnek. A szuronnyal rohamozó katona a két elöl álló franciának ugrik. Az egyiküket feldönti, de a másik kisodorja a lábát. Egy harmadik agyonlövi. Spasics és Michel egymást túlordítva harsogják rövid parancsaikat és rekedten biztatják az embereket. Fogy az idő.   

Spasics érkezése reménnyel tölt el. Az 1S távolságban lévőknek segíti az aktivációját +1-el. Nehéz úgy tartogatni, hogy mindenki a hatótávolságába essen, de a semminél ez most jóval többet ér. 

A sapeurök Engineer és Strong képessége összesen +2 bónuszt jelent a hídbontáshoz. Funes csak csekély természetes érzékkel bír a statika területén, így nehezebb dolga van.

Kocsis hadnagy az ablakon próbál távozni.

vége copy.jpgJópár kockadobással később: Egy chasseur kihasználva a rövid időt, amíg az osztrákok töltenek a kis ház felé rohan. A bentieken akar rajtaütni, de az út felől találat éri. Kocsis hadnagy bent ragadt. Két emberét is elveszítette, akik az ajtón keresztül távoztak. Spasics hangját hallja és tudja, hogy a kintieknek szükségük van rá. A hátsó ablakhoz rohan és betöri a pisztolya tusával. A házat megkerülve csatlakozhatna az embereihez, de ekkor egy francia bukik át a küszöbön. A hadnagy visszafordul. Végezni akar a földön heverő katonával és ekkor... Abbamaradnak az egymást követő lövések és vérbefúló kiáltások között is jól hallható ütemes fejszecsapások. A híd megroppan. Az összedőlő faszerkezet vérfagyasztó robajjal, recsegve, ropogva roskad önmagába. A rajta állók kétségbeesetten vetik magukat a habok közé...

Francia győzelem!

 

Összefoglalás

 

Túl vagyok életem első SDS játékán. A következő alkalomnak sokkal nagyobb tapasztalattal indulok neki. Általános problémánk volt, hogy a specializált egységeket nem tudtuk kihasználni. Az én marksman-em, a városban maradt, Öcsém voltigeur-jének szintén nem volt alkalma használni a képességét. Hogy a híd pontjainak kétharmadát ilyen egyszerűen sikerült levernie, nagyon meglepett. Igazából szerencsém volt, hogy a kétségbe esett, öngyilkos akcióim helyrepofozták a végzetesnek tűnő csorbát. Sőt! Ha a hadnagyot sikerült volna időben a többiekhez csatlakoztatni, talán nyerhettünk volna még egy kis szerencsével.

A küldetés nagyon jó. A francia oldalt valamivel erősebbnek érzem, de nem áthidalhatatlan :) különbségről van szó. A speciális egységek jó pozicionálása a kulcs. Tudtam, hogy fogok még játszani az osztrák oldalon. Így is történt.

Egy héttel később Pál cimborámmal, egy rövid oktató játékot követően, ismét az osztrák oldalon ugrottam neki a feladatnak. Sokkal felkészültebben...

FOLYT. KÖV.

 

Link:

http://www.rafaelpardoalmudi.com/SDScenarios/kosen/KosenSDS_1.pdf -A küldetés még egyszer, hátha valaki átsiklott a szövegbe rejtett linken.

http://www.juniorgeneral.org/ - Szerkeszthető papírfigurák tárháza. Mindenféle korszakhoz vannak figurák, csak az a baj, hogy elég vegyes stílusban elkészítve. Ha valaki ért egy kicsit a Paint-hez vagy Ps-hez, nem okozhat gondot saját figurák készítése az oldalon lévő alapokat felhasználva.

http://pepesgamecorner.blog.hu/2013/08/26/song_of_drums_and_shakos_ismerteto - Az előző poszt, amiben az SDS rendszerét ismertetem.